Escapade de weekend

Escapada la Chamonix – Mer de Glace

Ajungem intr-o dimineata de vara la Chamonix, statiunea de ski situata la poalele Mont Blanc-ului. Aici suntem deja la 1000m altitudine, iar razele soarelui incep sa-si faca aparitia printre varfurile ascutite ale muntilor. Nu zabovim mult si ne indreptam spre gara, unde ne asteapta trenul rosu cu cremaliera Montenvers. Cu acest tren, scos parca dintr-o cutie cu jucarii, am ajuns in 30 de minute la baza  celui mai mare ghetar al Frantei.

Gara din Chamonix cu plecare spre Montenvers

Gara Montenvers

Mer de Glace sau Marea de Gheata, este situtata pe partea nordica a masivului Mont Blanc. Se intinde pe o lungime de 10km, isi are originea la 3900m si coboara pana la 1400m altitudine. Trenul te lasa in gara Montenvers situata la 1913m.  Prima imagine pe care am avut-o dupa ce am coborat din tren a fost ametitoare.  Zeci de parapante planau deasupra varfului Dru situat 3754m.

kjfkjkjfdkfdkfjdkfjdkfjdkdjfkdjfkggdjfkkdkdddddffdddddddddddddddddddd jfkdfjdkfjdkfjkfd dfhdddjfhdjfhdjfhdjf hfjjfffffffffhdff La baza sa “curge” cu o viteza de 1cm/ora Mer de Glace. O plimbare in inima ghetarul este posibila prin intermediul unui teleferic,  urmata de coborarea a 400 de trepte. La capatul lor se afla grota de gheata care este reajustata in fiecare an sau chiar construita in alta pozitie din cauza deplasarii ghetarului. La buza grotei te simti minuscul. Esti intr-o prapastie inconjurat de munti ametitori si pietre uriase, iar efectul este si mai mare atunci cand pasesti in interiorul grotei. Sculpurile din gheata si lumina difuza creeza o atmosfera care opreste parca timpul in loc. Revii repede la realitate atunci cand iesi la soarele arzator si incepi sa urci treptele inapoi spre teleferic!

kjfkjkjfdkfdkfjdkfjdkfjffffffffdkdjfkdjfkdjfkkdkddddddddddddddddddddddddd jfkdfjdkfjdkfjkfd dfhdjfhdjfhdjfhdjf hfjjfhdff Vizita dureaza cam 2-3 ore, depinde de afluenta de turisti, insa o pauza la terasa panoramica situata deasupra ghetarului este obligatorie pentru a contempla frumusetea locului. Aici trecerea minutelor/orelor nu mai conteaza!

 kjfkjkjfdkfdkfjdkfjdkfjdkdjfkdjfkdjfkkdkddddddddddddddddddddddddd jfkdfjdkfjdkfjkfd dfhdjfhdjfhfffffffffdjfhdjf hfjvvvvjfhdff  Noi am folosit cardul Mont Blanc Multipass care iti da acces la multe vizite din jurul Chamonix-ului. Cu el am urcat si la Aiguille du Midi, unde panorama iti taie rasuflarea. Dar despre el in alt post.

Mer de Glace

Cine stie? Data viitoare poate facem o plimbare pe ghetar!

Advertisements

6 thoughts on “Escapada la Chamonix – Mer de Glace

  1. Super fain! Intentionez si eu sa fac intr-o vara cateva drumetii pe acolo. In plus, candva, intentionez chiar sa urc Mont Blanc-ul :)).
    Pentru vara asta ma voi multumi totusi cu un munte mai mic.

    • Mont Blanc-ul si noi il vizam, dar avalansele din vara trecuta ne-au mai dezumflat avantul. Deocamdata facem drumetii in jurul lui 🙂 ca sa ne antrenam.

  2. m-am vazut intr-una din poze ! 😀 Nu stiu de ce nu am fost jos de tot … poate data viiitoare 😉

    • Eram prea obositi. Daca ne ducea telecabina pana jos…..dar asa mai trebuia sa coboram/urcam 400 de trepte 😉 Noi am cobarat prima oara si am baut apa de ghetar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s