Escapade de weekend / La mare

Pur si simplu, Monaco

In weekend-ul de pe Coasta de Azur venisem mai mult pentru Monaco, statul princiar condus de faimoasa familie Grimaldi. Un stat mic in care luxul, bogatia si amplasamentul geografic atrag mii de miliardari din toata lumea. De-a lungul timpului Monaco a stiut sa se ridice la rang de tara de luat in seama in care cu siguranta multi ar dori sa traiasca. Nu face parte din categoria tarilor care se impun printr-o armata sau arme nucleare dezvoltate, ci se vrea o tara in care buna starea localnicilor si voia buna sa fie prioritare. Si nu e de mirare, a reusit. Dovada sta intr-o rata a somajului egala cu 0% si in plus se mai lauda si cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume. Statistici greu de crezut in vremurile astea de criza!

Monaco

Principatul Monaco se imparte in 4 cartiere mari si late: Monaco-Ville, Monte-Carlo, La Condamine si Fontvieille. In escapada noastra de o zi am trecut un pic sau mai putin prin fiecare si am ramas impresionati de curatetia care domneste efectiv pe strazi trotuare caci pe strazi domnesc ele, masinile scumpe si luxoase. Curiozitatea ne-a impins sa ne uitam in vitrina unei agentii mobiliare. Visul nostru de a ajunge vreodata sa locuim in Monaco s-a spulberat la fel de repede cum a inceput. Iata cum numai detinatorii de conturi grase pot intr-adevar rezida in Monaco. Si sa nu credeti voi ca raman sperante la inchiriat ceva, preturile sunt pe masura. Cu toate acestea, principatul de Monaco ne-a lasat impresia unui stat deschis si apropiat de supusii sai pe care ii implica la diferite evenimente culturale si sportive.

Palatul princiar

Palatul princiar

Urcand pe “Le Rocher” ajungem in orasul vechi, adica cartierul Monaco-ville. O prima oprire am facut-o la palatul princiar. Din pacate am ajuns prea tarziu si nu am mai prins schimbarea garzii. Palatul nu este foarte mare si ofera posibilitatea de a-l vizita. Am renuntat datorita cozii si am preferat sa ne plimbam pe aleile pietonale si sa profitam de privelistea deasupra marii. De sus, de pe marginea lui “Le Rocher” putem admira toata tara. La dreapta descoperim cartierul Fontvieille, un cartier rezidential castigat pe mare. Si monegascii nu au de gand sa se opresca aici, avand in proiect sa se mai extinda cu cateva fasii de pamant in urmatorii ani.

Cartierul Frontville

Cartierul Fontvieille

Ne continuam plimbarea prin gradinile Saint Martin pe un drum brodat cu plante exotice. Cateva banci asezate din loc in loc iti dau posibilitatea sa te relaxezi contempland marea si hranind pescarusii, deloc timizi de altfel. Din fata Oceanografului pe care nu l-am vizitat, dar am inteles ca se merita, am luat trenuletul turistic care trece prin cele mai importante puncte din Monaco.

Plimbarea cu trenuletul se merita, costa 8 euro/pers si primesti multe informatii referitoare la istoria principatului. Pe strazile orasului sunt multe afise cu casa princiara, cu actualul print, Albert II de Monaco sau cu mama acestuia, printesa Grace Kelly care a murit intr-un accident de masina dar care a ramas in inimile monegascilor. In ultimii ani, principatul a primit si mai multa atentie datorita casatoriei printului Albert cu o fosta innotatoare din Africa de Sud sau prin punerea principatului pe lista neagra a tarilor catalogate drept paradisuri fiscale.

Cazinoul din Monaco

Cazinoul din Monaco

Daca ati venit cu yacht-ul, sa stiti ca nu mai este loc de parcare

Daca ati venit cu yacht-ul, sa stiti ca nu mai este loc de parcare

Plaja Monte-Carlo

Plaja Monte-Carlo

Tarisoara asta care curge spre mare, asezata pe o fasie de pamant, ne-a impresionat. In drum spre casa am fost de acord ca Monaco este in topul nostru 5 cele mai frumoase tari vizitate pana acum.

Advertisements

5 thoughts on “Pur si simplu, Monaco

  1. N-am mai avut timp de Monaco atunci cand am vizitat Coasta de Azur, m-am multumit doar sa-l admir cateva mintute se sus si sa fac cateva poze. Timpul a fost limitat si prioritatile au fost Nisa, Eze si Menton. Niciodata parca nu e timp pentru tot… Ramane pentru o data viitoare…

  2. Pë Coasta de Azur am vizitat : Nisa,Antibes, Eze, Cannes, Moncaco, Cap Ferrat, Grasse, nu am ratat nici San Remo. Preferatul meu ramane Monaco, chiar daca a fost singura zi in care a plouat. Am vizitat Palatul Princiar( schimbarea garzii e spectaculoasa), iar Oceanograful a fost o experienta minunata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s